10 kW teljesítményű napelem rendszert kap a szálloda

Az egyik ismerősöm, Szabi egy szállodában dolgozik karbantartóként. Nem egyszerű feladat, mert mindig akad ott valami, ami elromlik, és néha már azt sem tudja, hova kapja a fejét a sok szerelni való között. Ahány szoba és vendég, annyi minden mehet tönkre. Mostanában, hogy kevesebb vendéget kell ellátnia a szállodának, mivel elég kevés a turista, kicsit több szabadideje van Szabinak is. Ennek köszönhetően tudtunk összeülni egy kávéra pár nappal ezelőtt. Már hónapok óta nem találkoztunk, hanem csak üzenetekben kommunikáltunk, így már nagyon vártam, hogy személyesen is beszámolhasson arról, hogy mi folyik mostanában a szállodában. Izgalmas dolgokról írt nekem mostanában, és ki akartam kérdezni arról, hogy miként áll a dolog jelenleg. A szálloda vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy kiépítenek egy napelem rendszert, amivel a szálloda áramellátását biztosítanák.

Szabival a kedvenc kávézónkba ültünk be valamelyik hétköznap, munka után. Sokkal kisimultabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnt, mint korábban. Meglátszik, hogy a kevesebb tennivaló mellett több ideje jut alvásra. A gyerekekkel is többet tud foglalkozni, és úgy összességében boldogabbnak tűnik. Már nem mintha korábban egyszer is panaszkodott volna a munkája miatt. Ő választotta ezt a munkát, és szereti is csinálni. Szeret a vendégek kényelméről gondoskodni, és örömét leli abban, hogy a keze alatt a dolgok “csak úgy” megjavulnak.

Én már régóta érdeklődök a megújuló energiaforrások iránt, így különösen megörültem a napelem rendszerről szóló hír hallatán. Végre első kézből hallhatok valakitől a napelem rendszerekről! Az ismerősi körömben ugyanis mindenki olyan házban él, ahol nem telepíthető napelem rendszer, vagy pedig nincsen még meg hozzá a megfelelő anyagi kerete. Szabi említette, hogy a szálloda is támogatással fogja kiépíteni a saját rendszerét, ugyanis az elégséges energiatermeléshez egy nagyobbacska, 10 kW-os fotovoltaikus rendszerre van szükségük. Ez nem kis költség, hiszen a 10 kW napelem rendszer ár akár megközelítőleg 4.000.000 forintig is felmehet. Ez elsőre elég soknak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy egy ekkora szálló mennyit ad ki havonta a villanyszámlákra, fel fog tűnni, hogy abszolút megéri inkább napelem rendszerbe fektetni. A rendszer ára ugyanis átlagosan 8-10 év alatt megtérül. Hogy ez miként lehetséges? Hát úgy, hogy a napelemek segítségével a szálloda maga termelheti meg a felhasznált villamos energiát, és így nem kell a villanyszámlákat fizetniük.

10 kw napelem rendszer ár

Szabi elmesélte, hogy már az ingyenes helyszíni felmérést is elvégezte a megbízott kivitelező, akik 30 db NUJC 330 monokristályos félcellás napelem telepítését javasolták nekik, amelyek a japán Sharp cég gyártmányai. Mivel a tetőn még a 30 napelem felszerelése után is akad majd hely (egy elég nagy szállodáról van szó), a rendszer további napelem panelekkel bővíthető lesz még. Ezt azért jó tudni, mert valószínűleg csak egyre és egyre több elektromos fogyasztója lesz a szállodának, és nem kevesebb. Ezeket pedig szintén el kell látni valahonnan árammal. A 10 kW napelem rendszer ár magában foglalja a már említett csúcsminőségű Sharp napelem paneleket, egy német gyártmányú SMA invertert, az UV védelemmel ellátott kábelezést, a saválló acél tartószerkezetet és persze a munkadíjat is.

Igazából, ha belegondolok abba, hogy néhány villany, vagy víz-gáz-fűtés szerelő egy alkalommal akár 100 000 forintot is elkérhet azért, hogy tesz-vesz a hibás készülék mellett, és még csak látható eredménye sincsen annak, amit csinál, ez a közel 4 milliós ár egy ekkora napelem rendszerért nem is hangzik olyan soknak. Főleg, mivel támogatást is sikerült szereznie rá a szállodának, és a bevételük amúgy is jóval több, mint egy átlagos magyar családnak. Nagyon okos döntésnek találom a napelem rendszer telepítését. Ezzel a szálloda nem csak magának spórol meg havonta egy hatalmas összeget, hanem a környezetünkért is tesz valamit. Az olyan vendégek, akiknek pedig fontos, hogy környezettudatos helyen töltsék el a szabadságukat, azok biztosan szívesebben választják majd a szállodát, ahol Szabi dolgozik. A végén, ha több ilyen átalakításba is belefognak, még az öko szálló címet is megkaphatják.

Miért érdemes megújuló energiára váltani?

Mint azt már említettem, régóta foglalkoztat a megújuló energia. Több könyvet is olvastam már a témával kapcsolatban, és mindig figyelem a legújabb napelem híreket is. A fosszilis energiaforrásaink kimerülőben vannak, és ezen nem segít az sem, hogy az emberiség egyre többet emészt fel az amúgy is fogyóban lévő forrásokból. Ezeknek az energiaforrásoknak a kiaknázása iszonyatos környezet és levegőszennyezéssel jár, amit sem a Földünk, sem pedig mi magunk nem élvezünk különösebben. Bár a téli fűtés, a folyamatos áramellátás, és az elérhető meleg víz mind a mi kényelmünket szolgálják, az előállításukkal annyi káros anyagot bocsátunk a levegőbe és a természetes vizekbe, hogy az a mi egészségünket is károsítja. Ennek pedig a fele sem tréfa. Ha nem cselekszünk gyorsan, az olyan ma még alapvető dolgok, mint a tiszta víz, a jövőben luxusnak fognak számítani.

A megújuló energiának számos formája létezik. Hasznosíthatjuk a nap, a szél, a víz energiáját, de elérhető bioenergia és geotermikus energia is. Azt, hogy helyenként melyiket a legcélszerűbb hasznosítani , a földrajzi adottságok szabják meg. Magyarországon például kifejezetten jól hasznosítható a napenergia, mivel az országunk területe bővelkedik napsütéses órákban. A magyar családoknak és vállalkozásoknak megéri tehát napelem rendszerekbe fektetni. A technika fejlődésével a megújuló energiaforrások hasznosítására és átalakítására alkalmas eszközök ára pedig egyre csak csökken. Még sosem volt olyan olcsó egy napelem rendszer, mint most.

Félcellás napelemekből álló rendszer

Amikor Szabi a szálló 10 kW teljesítményű napelem rendszeréről beszélt, egyvalami megütötte a fülemet. A 30 darab felszerelésre kerülő “félcellás” napelem panelek. Már egyszer említés szintjén feltűnt ez a szó az egyik cikkben, amit a napenergiáról olvastam, de sosem voltam benne biztos, hogy mit is jelent pontosan. Elsőre ugyanis úgy hangozhat, mintha a cellák feleakkorák lennének, és így logikusan egy cella feleannyi energiát is termel meg. A mostanra már napelem mindentudóvá váló Szabi azonban felvilágosított, hogy ennek épp az ellenkezője igaz! A félbevágott celláknak köszönhetően még több energiát is képes megtermelni egy panel. Ez abból fakad, hogy a felezett celláknak köszönhetően, ha a panel egyik sarka esetleg le lenne árnyékolva, akkor nem esik ki az egész cella energia termelése, mert a másik fele ugyanúgy fel tud melegedni, és tovább termelni az energiát. Hihetetlen milyen okos technológiákat képesek ma már kifejleszteni.

Búcsúzáskor megkértem Szabit, hogy majd mindenképpen számoljon be arról, hogy mikor és hogyan fog lezajlani a teljes rendszer telepítése. És amikor már használatba is kerül, kíváncsi leszek mennyit tudnak majd megspórolni az első egy hónap alatt. Egy 10 kW-os rendszer nem kis számlát vált ki, úgyhogy a megtérülése szerintem még az átlagos 8-10 évnél is kevesebb lesz. Hazafelé pedig azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne végre kertes házba költözni, és saját napelem rendszert telepíteni. Bár lenne elég pénzem egy kertes házra…