A fürdőszoba apró részletei is fontosak

Ha valaki szálláshelyet szeretne berendezni, rengeteg mindenre kell figyelnie. Előfordulhat, hogy a panzió vagy szálloda tematikusan egy kor vagy stílus szerint van berendezve, de az esetek többségében egy semlegesebb, sokak ízlésének megfelelő színvilág és lakberendezési stílus képviseli magát a szobában és a szálláshely közös helyiségeiben. A pasztell színek praktikusak ebből a szempontból, mert mindennel harmonizálnak, nem túl tolakodók, de mégiscsak izgalmasabbak, mint a csupasz fehér fal. Egymással is remek kombinációt alkotnak a pasztell árnyalatok, így bátran lehet őket keverni is.

Játék a színekkel

A falak színei adják meg a szoba alaphangulatát; vigyázni kell, hogy a szoba adottságait figyelembe véve válasszon az ember falfestéket. A sötét színek egy picit összenyomják a szobát, így szűkebb helyiségekbe nem ajánlják a sötétlila, bordó és sötétkék színeket. A fekete pedig egyenesen nyomasztó, minden fényt elnyel a szobában és az embernek olyan érzése támad tőle, mintha a föld alatt lenne. Bezzeg a halvány, pasztell színek nagyítják a teret, levegősebbé teszik és még a berendezési tárgyakkal is harmonizálnak színvilágban. A színek nem csak a falaknál nagyon fontosak, hanem a textíliáknál is, így a szőnyegeknél is.

Mit kell tudnia egy jó szőnyegnek?

Egy jó szőnyeg puha, kellemes tapintású, ez alapvető. Mivel általában mezítláb járkálunk a szőnyegen, ezért nem ajánlott ezen spórolni és rossz minőségű, sprőd szőnyeget venni, mert saját magunkkal szúrunk ki. Illetve egy szálláshely esetében a vendégeinkkel teszünk rosszat, ami ki fog hatni az üzletre, tehát ránk is. Ez igaz nem csak a nappaliban és a hálószobában lévő szőnyegekre, hanem a fürdőszobai szőnyegekre is. Ezeknél még az is kiemelten fontos, hogy a vizet szívják fel, mert különben balesetveszélyes helyzetek adódhatnak a csúszós csempén. Hátrány, ha egy fürdőszoba szőnyeg túl nagy, mert csak gyűrődik, nehéz mozgatni és ezért tisztán tartani is. Ha viszont túl kicsi a szőnyeg, nem lehet rajta kényelmesen megállni a kádból vagy zuhanykabinból kilépve, úgyhogy mint mindenhol, itt is az arany középút a nyerő.

Dobjuk fel egyedi fürdőszoba szőnyeggel a vizes helyiséget

Anyagát tekintve a pamut szőnyeg a legjobb választás a fürdőszobába, mert ez az anyag tudja a legtöbb vizet felszívni és ennek a legpuhább a tapintása. Lehet keverni más anyagokkal a pamutot is, hogy ne legyen túl puha a szőnyeg vagy kicsit merevebb legyen, de az a jó, ha nagyrészt pamut a szőnyeg anyaga. Ez könnyen leellenőrizhető, a gyártók feltüntetik a szőnyegek bevarrt címkéin az összetételt. Az anyagválasztás nem minden, bár kétségkívül fontos része a szőnyegvásárlásnak. Ha a terveink között szerepel, hogy egyedi fürdőszoba szőnyeg kerüljön a vizes helyiségbe, akkor alaposan érdemes körülnéznünk és nem feltétlenül kell kompromisszumos megoldás választanunk. Egy fürdőszoba szőnyeg ideális esetben illeszkedik a szoba összképébe és hangulatába, tehát nem lóg ki belőle és nem a szőnyeg az első dolog, amit észreveszünk, ha belépünk egy fürdőszobába. Mégis hozzáad az összképhez, mert nélküle csupasznak érezzük a padlót és kevésbé komfortosnak a fürdőszobát.

Nem árt előre tervezni vásárláskor

Ha a világosabb falak mellett tettük le a voksunkat, akkor könnyen lehet, hogy egy hangsúlyos, sötétebb színű szőnyeg vagy szőnyeg szett remekül fog passzolni a szobához. Érdemes elgondolkozni a szetten, mert nagyon elegáns benyomást kelt, ha egymáshoz illeszkedő szőnyegek vannak az egész fürdőszobában; nem csak a színük egyezik meg, de az anyaguk és a mintázatuk is. Egy mintás szőnyeg vagy szőnyeg szett már sok lehet a fürdőszobába, ha a falakra is került valamilyen minta vagy rengeteg az apró részlet a bútorokon, de önmagában egy ízléses minta izgalmasabbá teszi a fürdőszoba szőnyeget. Előzetes elvárásainkkal ellentétben egy fürdőszoba szőnyeg szett nem kerül többe, mintha egyesével megvesszük a benne lévő szőnyegeket, sőt, még olcsóbban ki is jövünk és így biztosan illeszkednek egymáshoz a különböző szőnyegek a fürdőszobán belül. Érdemes előre eldönteni, hogy milyen szőnyeget szeretnénk venni, vagy legalább a mintát és a színt eldönteni, hogy ne tartson hosszú-hosszú órákig a szőnyegvásárlás és végül ne egy olyan darabot szerezzünk be, amire a pillanat hevében igent mondtunk, de az égvilágon semmihez nem passzol a fürdőszobán belül. Gondos tervezéssel könnyű lesz megtalálni a fürdőszobába tökéletesen illeszkedő szőnyeget vagy szőnyeg szettet.