A hotelek is nyitnak a megújuló energiaforrások felé

Még szeptemberben voltunk a barátnőmmel Hajdúszoboszlón kikapcsolódni pár napot. Egy nagyon jópofa és barátias hotelbe foglaltunk szállást, amiben minden nagyon modern volt. A berendezés, a festés, fűtés és az áramellátás is. A hotel ugyanis napelemekkel volt ellátva, így az áramot onnét nyerték. Ne egy orbitális gigaszállodát képzeljünk el, hanem csak egy kisebb, pár szobást, ahol ráadásul nagyon kedves mindenki, az idősebb recepciós pedig állandóan beszélgetne. Ha már úgyis unatkozik és dumálna, megkérdeztem, hogy mióta van itt napelem, hiszen a honlapon található képeken még nem látszottak. Azt mondta, hogy nem olyan régóta, egy weboldalon olvastak róla, hogy vannak napelem pályázatok, amikkel kedvezően lehet megújuló energiaforrásokra befektetni.

Kisvállalkozásként egy és három millió forint közötti összeg nyerhető el vissza nem térítendő támogatásként, a kapott segítségen felüli kivitelezési összegeket saját pénztárcából kell megoldani. Természetesen ez is hatalmas segítség egy ilyen kis hotelnek, úgyhogy most nagyon jól jártak, mert innentől kezdve nem kell fizetniük az áramért.

Ráadásul 10 éven belül, lehet, hogy az ő esetükben még hamarabb is, megtérül a napelem ára, onnantól kezdve pedig csak plusz pénzt jelent majd minden hónapban a villanyszámla hiánya. Családok egyébként ugyanúgy igényelhetnek hasonló napelem pályázatokat, egész pontosan nulla százalékos hitelt, melyet a Magyar Fejlesztési Bank kínál minimum 500 ezer és maximum 10 millió forintig. Ezt a pénzt a lakás felújításra lehet költeni, feltétele, hogy 10%-ot önerőből, azaz saját tőkéből kell fedezni és maximum 20 éves futamidővel vehető igénybe.

A sporoljnapelemmel.hu-n egyébként tényleg elcsábulhat az ember, hiszen a garancia igencsak kecsegtető az egyik leghíresebb napelem gyártó cég részéről, a Sharp Solartól. A több mint 60 éve működő és kiváló minőségű napelemeket készítő cég ugyanis 25 éves garanciát vállal termékeire, melyekre nem csak az egyszerű működés a biztosíték, hanem, hogy a gyári teljesítményük 80 százalékát kell nyújtaniuk. Tehát miután valaki beszereltetett egy Sharp Solaros napelemet, 25 évig nem kell aggódnia, ugyanis 80 százalékos teljesítményt mindig hozni fog a szerkezet, majd természetesen utána is ugyanúgy termeli az energiát.

Szerintem ez egy nagyszerű ötlet, már maga a napelem is, de a pályázat és a támogatások meg aztán pláne. Egyre jobban kell védenünk a környezetünket, s ez örömteli, hogy erre már egyes hotelek is elkezdtek oda figyelni. És persze hosszútávon rengeteg pénzt is spórolhatnak vele, így még nagyobb lesz a bevételük. Nem lepne meg, ha a következő években egyre több szálloda kötelezné el magát a napelemek és a megújuló energiaforrások mellett.