A nyaralás alatt robbant le a kocsink… még jó, hogy lehet bérelni

Az elmúlt időszakban szerencsére nagyon jó idők voltak, ezért is döntöttünk a családdal egy néhány napos kiruccanás mellett. Találtunk is egy szálláshelyet, ami minden igényünknek megfelelt. Az odaút viszont kalandosabbra sikerült, mint ahogyan azt mi előre elterveztük. Már majdnem odaértünk a szálláshelyre, amikor az autónk lerobbant, így nem tudtunk tovább menni. Kénytelenek voltunk bérelni egy másik autót, a sajátunkat pedig rábíztuk egy szerelőre, annak reményében, hogy a nyaralás végére meg tudja szerelni. Az autóbérlés során nagyon segítőkészek voltak velünk, én elég sokat beszélgettem az egyik ott dolgozóval. Elmeséltem neki, hogy így még sosem jártunk, úgyhogy ez a téma nekünk teljesen új. A beszélgetés során az is megtudtam, hogy nemcsak ilyen esetekben szoktak az emberek autót bérelni. Az is jellemző, hogy cégek is az autóbérlés mellett döntenek ahelyett, hogy újat vásárolnának. Persze, azt is elmondta, hogy ők ezzel nem foglalkoznak, de az interneten biztosan találok pár oldalt, ahol utánaolvashatok a témának.

Ki gondolta volna, hogy nem csak magánszemélyek, hanem cégek is bérelhetnek autót

A szállásra érve, még mindig ezen járt az agyam, úgyhogy fogtam a telefonomat és rákerestem a cégautó bérlésére. A keresés során találtam egy céget, akik rendelkeznek a témához kapcsolódó blogbejegyzésekkel is. Az egyik ilyet a flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html címen találtam meg. Mivel a lízing is egy ismeretlen terület számomra, ezért szívesen olvastam bele a cikkbe. Itt elsősorban a nyílt végű lízinggel foglalkoznak. Ugyanakkor a cikk elején megtudtam,hogy milyen lehetőségek vannak ezen a típuson kívül is. Alapvetően 3 lehetőségünk van, ha cégautóban gondolkodunk. Ez a három opció: a nyílt végű lízing, a zárt végű lízing és az operatív lízing (más néven tartós bérlet). Ezek között a legfőbb különbség abban rejlik, hogy a szerződés lejáratakor kihez kerül a kocsi tulajdonjoga. Az operatív lízing esetén például marad a lízingbeadónál. A zárt végű lízingnél pedig már a szerződés megkötésekor meghatározzák, hogy végül a lízingbevevőhöz kerül a tulajdonjog. Míg a nyílt végű lízing esetén,  a szerződés végén a lízingbevevő elővásárlói és vevőkijelölési joggal rendelkezik, ilyenkor nincs előre meghatározva, hogy pontosan kié lesz a kocsi tulajdonjoga.

Mindhárom opcióra jellemző, hogy teljesen legális, megvannak a hozzájuk tartozó jogszabályok is. Ugyanakkor a flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html cikkéből megtudtam, hogy a nyílt végű lízing esetén, az adózás kapcsán felmerülhetnek problémák, amelyekkel jó, ha tisztában vagyunk. A blogbejegyzésből kiderül, hogy számtalan előnye van a nyílt végű lízingnek. Talán ezért is javasolják előszeretettel. Na, de mi az, amivel probléma lehet?

A NAV beleköphet a levesünkbe

Van egy tételmondat, melyet a cikk megemlít, amelynek lényege, hogy a termék, áru és szolgáltatás csak piaci áron cserélhet gazdát. Ezt pedig a NAV szereti, ha betartják, de nyílt végű lízing esetén ez bizonyos mértékben sérül. Példaként felhozzák, hogy ha egy autó paci értéke 3.000.000 Ft, de  nyílt végű lízingszerződésben foglaltak szerint 500.000 Ft fejében is megveheti a lízingbevevő, akkor ott nem piaci áron történik a vásárlás. Ez azonban nem törvénytelen, a jogszabályok engedélyezik. Ugyanakkor csak az ellenőr jóindulatán múlik, hogy belelát-e valami mást a dologba. Gondolhatja ugyanis azt is, hogy tudatos adóelkerülésre ment ki a játék. Azt már mindenkinek magának kell eldönteni, hogy vállalja-e az esetleges kockázatot az előnyökért cserébe.

Én mindenesetre örülök,hogy megismerkedhettem ezekkel a fogalmakkal. Igaz, hogy egyelőre nem céges autóra volt szükségünk, hanem a saját tulajdonunkban lévő helyett kellett egyet bérelni, de a jövőben még biztosan hasznát tudom venni a flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html odalon megszerzett tudásnak. Szerencsére a nyaralás végére a kocsinkat is meg tudták javítani, így hazafelé már azzal utazhattunk, én pedig egész úton ecsetelhettem a családnak a nyílt végű lízingről újonnan szerzett ismereteimet.