A természetközeli szállásokon gázpalackkal főzünk

Gyermekkorom óta vonzódom a természetjáráshoz, a nagy kirándulásokhoz és a gyalogutakhoz, a tengerpart és a zsúfolt városnéző utak nem az én műfajom. Szüleim mindig arra tanítottak, hogy ha valamilyen bajom van, rosszul érzem magam, menjek ki az erdőbe, sétáljak egy nagyot és a dolgok megoldódnak hamarosan. Mennyire igazuk volt!

Felnőttként olyan társat választottam magam mellé, aki szintén úgy rajon a természetjárásért, mint én, a férjem hobbija a természetfotózás és a sziklamászás, járt már a Mont Blanc-on, bebarangolta az Alpokat és most készül egy himalájai expedícióra. A felkészülés egyik alappillére, hogy erőnléti edzéseket kell tartania az expedíciót megelőző hónapokban, így szabad hétvégéinken nyakunkba vesszük az országot és átlagosan napi 50 kilómétert gyalogolunk hegyen-völgyön keresztül a 30 kilós hátizsákunkkal. Mivel mindkettőnknek van állandó munkahelye Budapesten, így nem tehetjük meg, hogy messzire megyünk túrázni, általában Magyarország határain belül maradunk és megcélozzuk a Kékes túra magasabb fekvésű részeit. Szállást nem szoktunk előre foglalni, mert a nap elején még nem tudjuk pontosan, hogy merre fejezzük be az aznapi túrát. Van olyan eset is, hogy az erdőben ér minket az éjszaka, ilyenkor a kétszemélyes sátrunkban alszunk.

Kell a súly a hátizsákba, így mindig visszük magunkkal a gazpalackfutar.com-tól vásárolt kis gázpalackunkat, mely önmagában, teljesen töltött állapotában 10 kilót nyom. Ebéd és vacsora készítéséhez használjuk, illetve ezen készítjük el a reggeli kávénkat is. Nagyon biztonságos kis szerkezet, mert a gázcseretelep, ahonnan vesszük, minden egyes töltés alkalmával bevizsgálja a palackot, nem-e repedt meg vagy horpadt be, megfelelően működik-e a szelepe. Egy ilyen kis palack egyik veszélyes pontja a szelepe, ha esetleg ütés éri, elferdülhet és a gáz szökni kezd, tűzveszélyes alkalmatosság, így fokozottan ügyelni kell rá. Van hozzá egy kiegészítő főzőfejünk, amit minden egyes használat után leszerelünk és visszazárjuk a biztonsági kupakkal, ezáltal nagy a hibázás lehetősége. A gázcseretelepen megtanítottak minket a helyes használatra, így nem félünk a balesetektől, de persze jobb az elővigyázatosság.

Sokszor előfordul az is az erdei szállásokon, hogy csak egy ágy vagy matrac áll rendelkezésére a megfáradt vándornak, konyhával nem szolgál a menedékház, ilyenkor is jó szolgálatot tehet a gázpalack a hátizsákban. Volt egy olyan élményünk is, hogy a házigazdánk az érkezésünk pillanatában közölte, hogy nagyon sajnálja, de áramszünet van a környéken egy kidőlt fa miatt, ami rádőlt a villanyvezetékre és akár órákba is telhet, mire lesz újra áram. Ez azért lett volna problémás a mi esetünkben, mert indukciós főzőlap volt a teakonyhában, így nem tudtunk volna főzni. Mondtuk a vendéglátónknak, hogy egyet se izguljon emiatt, felkészült turisták vagyunk és minden van nálunk, ami a főzéshez szükséges: gázpalack, lábos, fakanál, 5 db füstölt csülkös babkonzerv és dinamós éjjeli lámpa. Nagyon kedves volt a házigazda, mivel ilyen kellemetlenséget okozott nekünk, ezért aznap este ingyen szállhattunk meg nála az erdei házikóban.

Megtetszett neki a gázpalack ötlete, így meg is beszéltük vele, hogy alakítsa át a teakonyháját gázos főzőlappal, ezáltal kevésbé lesz kiszolgáltatva annak az egy szál villanyvezetéknek, amit az időjárási viszonyok és a csúszós földnek köszönhetően gyakran ér baleset és a áramszünet nem ritka ezen a környéken. Javasoltuk neki, hogy hosszútávon gondolkozzon el napelem felszerelésén, így a turistaház önellátó lehet és a közműveknek nem lesz kiszolgáltatva. A természetjárók pedig nagyra értékeli az ilyen öko megoldásokat!