Az utazás előtt ne feledkezzünk meg a téli gumi cseréjéről

Egyszerűen imádok utazni. Így van ez már gyerekkorom óta. A szüleinkkel nagyon sok helyen jártunk, szinte beutaztuk az összes szomszédos országot. Jártunk az Adrián, az olasz tengernél, de persze nem maradhatott ki a magyar tenger sem. Volt, hogy az egész nyarat a Balatonnál töltöttük. Elmondhatom, hogy a legkülönbözőbb szállásokat választották ki a szüleim kezdve a kempingtől, a motelen át, egészen az 5 csillagos szállodákig. Majdhogynem mindent kipróbáltunk, amit egyáltalán nem bánok, mert rengeteg kalandban és érdekes történetben volt részünk. Talán ettől lettünk olyanok, amilyenek ma vagyunk.

Emlékszem, hogy az egyik nyáron egy balatoni településen nyaraltunk. A szállás egy nagyon jó hotelben volt, mert apám ajándékba kapta az akkori cégtől, ahol dolgozott, így nekünk nem kellett fizetni semmit. Tényleg nagyon jó volt a hotel szoba, mindennel fel volt szerelve, amire csak szükségünk lehetett az ott tartózkodásunk alatt.

Az egyik nap délelőtt én voltam a soros a fürdőszobában. Amikor végeztem lehúztam a wc-t, de egyszerűen nem ment le. Próbálkoztam mindennel, még egyszer lehúztam, majd még egyszer, de csak egyre rosszabb lett a helyzet, olyannyira, hogy a víz már kifolyt a padlóra. Hívtam a családot, ott volt mindenki, de persze nem tudtuk megoldani a problémát. Végül a szálloda elhárított a dugulást mi pedig jót nevettünk a történteken. Aztán minden évben felidéztük a történteket és évről-évre jobban nevettünk rajta.

A mostani párommal is szeretünk utazni, tényleg rengeteget kirándulunk és megyünk mindenhova. Évente legalább 2-szer elmegyünk 1-1 hétre, ez mindig változó, hogy mikor. Nyáron persze előnyben részesítjük a tengparti nyaralásokat, ezért is szeretünk olyan szállodába menni, ahol gyönyörű kilátás tárul elénk a szobából és közel van a tengerparthoz. Télen pedig síelni szoktunk menni vagy valamilyen wellness hotelba általában hosszú hétvégére. Ilyenkor kiveszünk 1 nap szabadságot és 3 vagy 4 napig csak pihenünk, nem csinálunk semmit.

Ehhez kapcsolódóan történt meg velünk a következő eset is. Tavaly ősszel egy hosszú hétvégére akartunk menni, de túl korán beköszöntött a tél, így az őszi hétvégéből egyből téli hétvége lett. Mivel váratlanul ért minket az egész, így nem volt időnk lecserélni az autónkon a nyár gumit a télire.

Az indulás előtt pár nappal elkezdtünk intézkedni. Az egyik este leültem az internet elé beírtam, hogy gumiabroncs, a keresőbe és rátaláltam a gumidiszkont.hu oldalára. Meggyőző volt számomra az a rész, amiben leírták, hogy miért is válasszuk ezt a céget. Ha valaki nem elégedett a vásárlással, akkor pénzvisszafizetési garanciát vállalnak. Azt hiszem, hogy ilyen nem sok cégnél van manapság, ezért úgy gondoltam, hogy biztosan minőségi szolgáltatást nyújtanak, mert csak úgy nem ajánl fel egy cég ilyen lehetőséget. Több, mint 30 ezerféle abroncsuk van, ami szerintem egy hatalmas szám és szinte bármilyen autóra találhatunk náluk, legyen az motor vagy teher- és személygépkocsi. Ez egy teljesen magyar tulajdonú cég, akik majdnem 20 éve foglalkoznak gumiszereléssel és értékesítéssel tehát van bőven tapasztalatuk ebben a szektorban.

Természetesen lehetőség van a megrendelt áru személyes átvételére, Miskolcon, ha pedig nem tudnánk elmenni érte, akkor házhoz is szállítanak. Ebben az esetben 1490 Ft-ot kell fizetni abroncsonként és, ha főszezonon kívül rendeljük meg, akkor már akár másnap is megkaphatjuk a gumiabroncsot. Ez abszolút szimpatikus volt, így maradtam az oldalon és tovább kutakodtam.

Egy ideje már gondolkodtunk azon, hogy nem cserélgetjük a gumikat télen-nyáron, hanem egyszerűen veszünk egy 4 évszakos gumiszettet. Nem tudtam dönteni, de az oldalukon nagyon jó kis segítséget kaptam. A négyévszakos gumik nagy előnye, hogy a nevéből adódóan nem kell télen-nyáron cserélgetni őket. Ez nagyon jó azoknak, akik lusták vagy egész egyszerűen mindig elfelejtik időben lecserélni az abroncsokat. Ennek a típusú guminak nagyon speciális az összetétele. Leginkább a nyári gumijéra hasonít, de mégis a télinek és a nyárinak a keveréke. Például a mintázatában megtalálható a téli és a nyári gumi mintázata is. Azt bátran ki lehet jelenteni, hogy igazából 100%-osan se nem téli gumi, se nem nyári, tehát mind a két gumi esetében jók, de mégsem tőkéletesek.

Nyilván nem kell őket cserélni fél évente, mint a csak téli és csak nyári gumikat, de persze az attól is függ, hogy milyen gyakran használjuk őket. Aki mindenhova kocsival megy, annak hamar el fog kopni, tehát relatíve gyakran kell cserélni. Ami fontos, hogy ezt a típusú gumit is meg kell nézetni fél vagy 1 évenként a centírozás miatt.

Ezt az abroncsot elsősorban azoknak ajánlják, akiknek nem életbevágóan fontos az autó vagyis, ha például hirtelen téli idő lesz, akkor le tudják tenni az autót. Emellett még azoknak, akik alapból nem használják sokat az autót. Mivel ezek nem mi vagyunk és egyik sem igaz ránk, ezért el is vetettem a 4 évszakos gumi ötletét.

Tovább keresgélve az oldalon szintén nagyon jó tanácsot kaptam a nagyteljesítményű gumiabroncsokhoz. Ez a fajta gumi azoknak ajánlott, akiknek nagyon fontos a jó vezetési élmény és ugyanakkor sportosan is vezetnek. Mivel speciális összetételű anyagból készülnek, ezért sokkal jobb az irányíthatóságuk és a tapadásuk. Ez a tulajdonság nagyon jól használható kanyarokban vagy megállásnál, mind száraz, mind pedig nedves utakon. Az egyik legfontosabb különbség az átlagos és a nagyteljesítményű gumik között, hogy az előbbieket 20-25 ezer km-enként, míg az utóbbiakat csak 40-60 ezer km-enként kell cserélni. Persze ez függ attól is, hogy ki hogyan vezet, mennyire sportosan, mert nyilván ebben az esetben még akár hamarabb is le kell cserélni a gumit. Az áruk jóval magasabb, mint az átlagos gumiké, de a rengeteg pozitív tulajdonságuk valószínűleg megéri a belefektett pénzösszeget.

Korábban nem is tudtam, hogy ilyen gumik léteznek, de most már sokkal okosabb lettem ebben a témában is. Nem haboztam hát tovább, végül kiválasztottam a nekünk megfelelő méretű és márkájú gumit és megrendeltem. Mivel éppen az átvevő pont közelében volt dolgom, így nem a személyes átvételi opciót választottam. Amikor megérkeztek a gumik kaptunk róla értesítést és mentem el értük.

Az üzletben nagyon kedvesen és mosolygósan fogadtak. Azonnal hozták is a megrendelt abroncsokat. Az eladóval még picit beszélgettem arról is, hogy hogyan kell őket tárolni. Elmondta, hogy az egyik legfontosabb dolog a tárolással kapcsolatban, hogy száraz, hűvös, lehetőleg sötét helynek kell lennie. Az ideális hőmérséklet 15-25 fok között legyen. Ne tároljunk a közelükben semmi, mert balesetvesélyes lehet. Amit mindenkinek tudnia kellene, de még így is sokan nem tudják, hogy nem szabad egymásra fektetni a 4 abroncsot, hanem állítva kell őket egymás mellé elhelyezni, mert így nem fognak idő előtt eldeformálódni.

Ezek után teljesen elégedetten távoztam az üzletből és azóta másnak is nyugodt szívvel ajánlom őket.