Ismeretlen vizekre eveztem a szállások és a motorolajok terén

Szeretek újdonságokat kipróbálni és időről-időre megújítani magamat, belecsapni valami másba, vagy csak egyszerűen olyasmit tapasztalni, vagy képbe kerülni, ami eddig még nem jött igazán szembe. Szívesen derítek fel például új területeket a nagyvilágban. Szeretek kirándulni, új helyeket látni és persze új szállásokat kipróbálni. A testvérem mániája, hogy mindig oda menjünk vissza, ami már egyszer bejött. Én meg mindig azt mondom, hogy nézzünk meg valami mást, hátha az még jobban a kedvünkre való lesz. Legutóbb például Galyatetőn jártunk egy olyan szálláson, ami gyakorlatilag egy bunker az erdő közepén. Volt is egy kicsi bezártság érzetem, de tapasztalatszerzésnek mókás volt. Meg hát nem mindenki mondhatja el magáról, hogy ilyen helyen aludt…

Odafele menet pedig egészen kikupáltak a motorolajok témájában is. Ez is egy olyan terület, ahol sohasem késő új ismeretekre szert tenni. Szóba került ugyanis a castrol edge 5w40 turbo diesel motorolaj. Négyen mentünk kirándulni, tesóm, a legjobb barátja, a párja és én. A srácoknál mindig aktuálisak az autós témák, de most különösen, ugyanis Peti ajánlotta ezt a motorolajat a testvéremnek, mert ő erre esküszik már jó ideje – márpedig én adnék egy eredetileg autórestaurátorként végzett ifjú titán szavára.

Ezeket a termékeket nagyon könnyen be lehet szerezni az olajwebshop.hu webáruházból, aminek már a neve is kellően sejteti, hogy milyen cikkeket forgalmaznak. Ha megnézzük az oldalt, akkor már azzal is nagyon könnyű dolgunk lesz, hogy képbe kerüljünk egy-egy ilyen termékkel, mint pl. ez a Castrol Edge 5w40 Turbo Diesel motorolaj, aminek esetleg csak a nevét tudjuk pontosan. Ugyanis egy ilyen oldalnál részletes termékinformációkat lehet olvasni. Innen tudom, hogy ezt az anyagot a Volkswagen csoport egyik jellemző dízelmotorjához találták ki és fejlesztették – ez pedig nem más, mint a szivattyú-fúvókás dízelmotor, ha úgy jobban ismerős: PD TDI. Természetesen nekünk is ilyen járgányunk van, ezért ajánlotta nekünk is ezt a terméket Peti.

Nagyon sokat számít, hogy egy motorolaj mihez lett kifejlesztve és hogy maga a gyártó mit tanácsol, mit ajánl, hogy mit használjunk az autóhoz. Ebben az esetben nem kérdés, hogy nekünk ideális választás ez a fajta Castrol motorolaj, azonban vannak olyan típusok, amelyekhez ezt az olajat nem lehet használni – például a meghosszabbított szervizciklusú motorokhoz. Ezekben az esetekben szigorúan követni kell “az edzői utasításokat”, vagyis a gyártói előírásokat.

Sok előnyét fel lehetne sorolni ennek a terméknek, a honlapon többek között a következőkkel találkozhattok. Egyrészt, már a beindítás pillanatától kezdve komoly védelmet nyújt a legmodernebb dízelmotoroknak. Rendkívül sok esetben, széles körben használható fel – mint ahogyan azt már korábban is említettem, a normál szervizciklusú dízelmotorok esetében. Kiemelendő, hogy megbízható védelmet nyújt a lerakódásokkal szemben – ez ugye a zavartalan működés szempontjából kulcsfontosságú. Valamint szintetikus technológiával történik az előállítása.

Ha pedig a különféle specifikációira volna szükségetek, akkor természetesen azt is megtalálhatjátok az oldalon, szépen egymás alá szedve. Engem csupán egyetlen dolog érdekelt még, bár sejtettem, hogy mi lesz rá a válasz, de konkrét értékeket nem tudtam hozzákötni. Mit jelent a Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40 jelölésben az 5W-40? Sejtettem, hogy ennek a hőmérséklethez lesz köze, de pontosat nem tudtam mondani, ezért utánanéztem. Arról van szó, hogy a különböző hőmérsékleti viszonyok között a motorolaj másképpen fog viselkedni, másképpen fog folyni, mivel az anyagon belüli súrlódási viszonyok a hő hatására változnak. Ezt szakszerűen úgy nevezzük, hogy változik a viszkozitás a hőmérséklet hatására. Mivel manapság a kétfokozatú motorolajokat részesítik előnyben, ami azt jelenti, hogy télen és nyáron ugyanazt a terméket használjuk, a jelölésükben lévő két érték ezt a két állapotot fedi le. A téli viszkozitásra az első szám utal a W betű előtt, míg a nyári viszkozitásra a második érték utal. Hogy ezekhez milyen konkrét értékek tartoznak, azt pedig egy táblázatból lehet könnyen kinézni.

Ennyi okítás fért a hétvégémbe, remélem nektek is tudtam hasznos és érdekes információkkal szolgálni. Ha kedvet kaptatok, nézzetek fel Galyatetőre és ne felejtsétek el beszerezni a Castrol motorolajat se, hogyha nálatok is egy PD TDI áll a ház szolgálatában.

castrol edge 5w40 turbo diesel