Klíma szerelés egy kicsit másképp, avagy hová lett a pók?

Klíma szerelés lehet sokféle. A szó szoros értelmében is lehet beszélni erről a témáról, de persze vannak, lehetnek vicces áthallások egy kicsit peremterületekre. Hát most egy ilyen történetet fogok elmesélni, ígérem lesz benne klíma is és pók sztori is.

A gimiben egyetlen igazán közeli barátom volt, Sárinak hívták. Sárival mindent együtt csináltunk, együtt tanultunk, együtt jártunk kézilabda edzésre, együtt lógtunk egy vásárolni a lyukasóráinkban a suliból. Nem volt annyira meglepető, hogy amikor a családi nyaralás következett, oda is meghívtak magukkal.

Sáriék nem voltak különösen gazdagok, de mégis mindig megadták a módját az éves nyaralásnak. Ha már elmentek valahová, akkor az bizony menő hotel volt és nem valami kis béna kemping. Nem csak én mentem persze, Sárinak volt egy bátyja, Sanyi. Sanyi egy kicsit fura gyerek volt, visszahúzódó és csendes, ami ebben a családban nem mondható túl gyakorinak. A legfurább dolog vele kapcsolatban talán mégis az volt, hogy pókokat tartott háziállatként. Sőt, tovább megyek. Nem csak tartott, de magával is vitte őket bizonyos esetekben. Nem volt ez másképp a horvátországi nyaraláskor sem.

A boldog család megindult együtt Zadar felé: anyu, apu, Sári, én, Sanyi, és Elek, a madárpók. Nem mondom, hogy nem volt bennem egy kis aggodalom azzal kapcsolatban, hogy egy autóban utazok egy ilyen állattal, de rengeteg időt töltöttem Sáriéknál, ezért már valamennyire hozzászoktam ehhez a közelséghez.

Leértünk, elfoglaltuk a szállást a hotelben és elmentünk enni. Akkor még senki sem sejtette, milyen bonyodalmak lesznek, mire visszatérünk a szállásra… A kis Elek ugyanis fogta magát és úgy gondolta, hogy neki is jár a világlátás. Mire újra a hotelba értünk, már csak az üres tárolóját találtuk. Mondanom sem kell, hogy az egész család idegesen kezdte keresni égre-földre azt a nyamvadt madárpókot, de sehol nem leltük. Ágy alatt, szekrényben, bőröndben, a szálloda minden egyes logikusnak tűnő pontján… Aztán Sári egyszer csak megszólalt: “Nézzétek, ott csücsül Elek a klímán!”. És tényleg! A talajlakó madárpók fogta magát és lányos zavarában felmászott a klíma beltéri egységére, mert onnan murisabb volt szemlélni ezt a jelenetet, amit lerendeztünk a keresésére. Sanyi fogta és visszatette szépen a tárolójába. Azóta is csak egy ilyen remek sztoriként él ez a történet a családban. Na meg időről-időre előjön, hogy csak kéne egy klíma nekik itthonra is. Sári át is küldött nemrég néhány opciót nekem is, hogy szemrevételezzem.

A klíma szerelés egy meglehetősen szezonális dolog. Az embereknek valahogy mindig akkor jut eszükbe, amikor már rettentően meleg van. Mondanom sem kell, hogy akkor meg már milyen nehéz olyan szakembert találni, aki tudja vállalni a felszerelést belátható időn belül. Nyilván ez mindenkinek mást jelent, de mondjuk nálam a legnagyobb nyári melegben nagyjából egy hét volna a türelmi idő. Nos, aki eltaktikázza magát és az utolsó pillanatra hagyja a klíma szerelést, az erről ne is álmodjon. Berendezést szerencsére lehet kapni, azonban könnyen lehet, hogy magának kell felszerelni. Ez persze 1-2 kényelmesebb helyzetben talán még meg is oldható néhány YouTube videót megtekintését követően, de mondjuk az 5. emeleten nem szívesen lógnék ki az ablakon ilyen célzattal.

A klimaglobal.eu oldal is arra biztatja az érdeklődőket, hogyha úgy van, akkor ne hezitáljanak túl soká, rendeljék meg akár már most az adott klímát, mert most még könnyebb hozzá szerelőt találni. Ezen az oldalról arról is sokat lehet olvasni, hogy milyen szempontok alapján érdemes egyébként klímát választani, vagy hogy egyáltalán mit kell figyelembe venni, hogyha jót akarunk magunknak.

Klíma szerelés előtti klíma választás során mindenképpen végig kell gondolni, hogy milyen célokra szeretnénk használni a berendezést. Ma már ugyanis nem csak hűteni lehet érdemes egy klímával, hanem akár fűteni is, hogyha megvannak a hozzá szükséges ideális feltételek. Aztán azt is nagyon fontos tudni, hogy pontosan mekkora az a légtér, amiről szeretnénk úgymond gondoskodni és ennek milyen elrendezése van. Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy hány beltéri egységet szeretnénk felszereltetni a falra. Minden szobába mehet külön klíma? Vagy inkább egyetlen központi helyről történjen a hűtés-fűtés, mert erre van lehetőség? Bármelyik előfordulhat és persze lehet preferenciánk a kérdés ügyében, azonban ebben (is) érdemes kikérni a szakember véleményét. Ha meg tudunk szabni egy jól körüljárható keretet, akkor azt lehet mondani, hogy egy ajánlatkérés választ el bennünket a klímától.

A klimaglobal.eu oldalán egyszerűen lehet ajánlatot kérni és máris közelebb vagyunk ahhoz, hogy felkerüljön a klíma a falunkra. Mert hogy ugyan lehetnek és legyenek is elképzeléseink a mit és hogyant illetően, végeredményül mégis azt gondolom, hogy a szakember lesz az, aki megmondja, hogy mi a reálisan megvalósítható az adott terepen. Ezért szerintem nagyon fontos, hogy miután megvannak az alap elképzeléseink a klíma helyéről és funkciójáról, ne tétovázzunk sokat, hanem kérjük profik segítségét. Valószínűleg most is még 1-2 hétig tart ez az esős, borongós idő, aztán ahogy lenni szokott, egyik pillanatról a másikra beüt a nyár. És hát nem lenne baj, ha nem akkor kapnánk észhez, az utolsó pillanatban, hanem még most, mikor időben vagyunk.

Ez a klíma szereléssel is foglalkozó vállalkozás egyébként alapvetően Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében tudja saját maga ellátni a szereléssel kapcsolatos igényeket. Azonban az oldalukon arról is biztosítanak, hogy a termékeket az ország bármelyik területére kiszállítják, és abban is tudnak segíteni, hogy az adott térségben megtalálja a megrendelő a legjobb szakembert. Mert hát mint már említettem, a klíma szerelés gyerekjátéknak tűnik, de jócskán lehetnek olyan körülmények, amik erősen megnehezítik a helyzetet.

Az meg már persze megint más kérdés, hogy kinek és mikor éri meg beszereltetni a klímát. Szerintem ezt mindenkinek szubjektívan a saját körében kell megítélnie, hogy mi a fontosabb. Azt gondolom, hogy van, ahol tényleg nem lehet enélkül kibírni. Ez már nem a múlt század, hogy a 40 fokban is kibírjuk valahogy a nyári éjszakákat. Ha van rá megoldás, miért ne aludhatnánk kényelmesen és nyugodtan?! Legalábbis nekem ez a véleményem . Hogy ez mennyire tud gazdaságosan üzemelni, az sok tényező függvénye.

Ott van egyrészt, hogy a házban milyen energiaforrásokról tud üzemelni a klíma. Ha van benne bármilyen megújuló lehetőség, akár a napelemek, akár talajszondák révén, akkor már eleve jobb pozícióból indul egy ilyen berendezés a versenyben. De nincs napelem a tetőn, akkor sem feltétlenül kell ennek egy drága rendszernek lennie, csak okosan kell megtervezni és könnyen lehet optimalizálni a költségeket. Ezért fontos, hogy már a kezdeti fázisban is ismeretes legyen a szakértő véleménye. Ha ő azt mondja, hogy nem igazán lehetséges a gazdaságos megvalósítás, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkozni más megoldásokon. Ha viszont azt mondja, hogy érdemes ilyen irányba mozdulni egy komfortosabb otthon reményében, akkor aztán hajrá.

Tehát nem tudom, hogy végül Sáriék hogy fognak dönteni, lesz-e klíma szerelés, vagy nem lesz, de ha ti hasonló cipőben vagytok, akkor még most lépjetek az ügyben, mert később lehet, hogy már nem lesznek ilyen jó lehetőségeitek.