Napelemek egy szálloda tetején? Már nem elérhetetlen a technológia

Egy hotelnek manapság már rengeteg dolgot figyelembe kell vennie ahhoz, hogy igazán sikeresen működhessen. A megszokott tisztaságon és kényelmen kívül oda kell figyelni az összes dietetikai allergiára, ennek megfelelő opciókat kell kínálni az étteremben, napi háromszor.  Valamint ma már rendkívül fontos az, hogy környezettudatos legyen a vállalkozás, mert ez igen fontos néhány vendégnek, valamint támogatások járnak érte. Ez lehet szelektív hulladékgyűjtéssel, egyéb környezettudatos döntésekkel, vagy éppen a megújuló energiaforrások kihasználásával.

Nemrég egy apró családi hotelben szálltam meg pár napra, hogy kiszakadhassak egy kicsit a mindennapok hajtásából, és elvonulhassak a világ szeme elől. Az interneten lévő képekről már tudtam, hogy ne képzeljek semmilyen luxus hotelt, sokkal inkább egy nagyobb családi házat. Mikor viszont odaértem, meglepetten láttam, hogy a ház teteje szinte teljes egészében napelemekkel van borítva. Itt Magyarországon még nem nagyon láttam hasonlót, ezért ez igen kellemes meglepetés volt számomra. Egy kedves házaspár vezette a hotelt, akik már a recepción voltak, mikor beléptem. A becsekkolás közben pedig tájékoztattak arról, hogy szeretnének megkérni, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsem a szobámban, amelyhez külön kukát is biztosítottak. Teljesen lepadlózott, hogy milyen környezettudatosak.

Muszáj volt rákérdeznem, hogy ez mindig is ilyen volt-e, mert rendkívüli, amit csinálnak. Az úr mosolyogva megrázta a fejét, hogy sajnos nem, de az elmúlt időszakban igyekeztek minden ilyen változtatást bevezetni. A napelemek voltak a legújabb változások. Mint kiderült, a Napelemek Pályázatok oldalon találtak egy részt, ahol meglátták, hogy van pályázat napelemre. Az oldalon keresgélve meglátták azt is, hogy a napelemek építésére lehet igényelni állami támogatást is, és a Napelemek Pályázatok oldal csapata még ennek és a többi hivatalos dokumentációnak a megírásában is tud segédkezni. Ez a segítség életmentőnek bizonyult, mert nem voltak biztosak abban, hogy merre is kellene elindulniuk ezzel kapcsolatban. Így hát a pár a Napelemek Pályázatok dolgozóival karöltve elkezdte megtenni az előkészületéket.     

Először a csapat személyesen kiszállt a helyszínre, hogy felmérjék a házat, mert szerintünk enélkül nincsen munka.  Ahhoz, hogy a beruházás tényleg megérje és a legteljesebb mértékig ki tudják használni a napelemeket, oda kell figyelni a ház fekvésére, de a ház szerkezetének erőssége sem mindegy, hiszen meg kell tudnia tartani a napelemek súlyát. Rengeteg apró részlet van, mekkora az energiaigény? Hol vannak a csatlakozási pontok, ahol a rendszert össze tudják kötni a napelemekkel? Van kémény vagy fa, ami árnyékot vet a tetőre? Ez teljesen egyértelműnek tűnik, de nem biztos, hogy mi magunk is el tudnánk végezni a számításokat helyesen, és mindig jobb, ha egy hozzáértő is szemrevételezi a helyszínt, hiszen ő olyan hibákat is kiszúrhat, amit mi nem, és azonnal át tudja gondolni, hogy mire is van szükségünk.

És ekkor még szóba sem került az inverter. Mikor először meghallottam ezt a szót, csak néztem, mint borjú az új kapura, mert ötletem sem volt, mi lehet az. A házaspár nevetett, hogy ők is pontosan így reagáltak, mikor először leültek a Napelemek Pályázatok csapatával. Az első kiszálláskor a csapattal mindig van egy képzett villamos tervező is, aki megállapítja, hogy mekkora napelem-rendszerre van szükség ahhoz, hogy elegendő energiát termeljen az igények kielégítéséhez. Az inverter erőssége is ettől függ, minél nagyobb energiát termel a rendszer, annál nagyobb erő kell az inverter. Az inverter az a készülék, amely az energiát azzá a váltakozó árammá alakítja, ami fel tudunk használni egy háztartásban. Egyszóval ennek köszönhetően működik a rendszer.

Én már itt kezdtem belezavarodni a történetbe, én biztosan nem bírtam volna egymagam megcsinálni a beépítést. Megnyugtató volt tudni, hogy vannak szakértők, akiknek ez a feladatuk, és akik profin végzik a munkájukat.

A következő kérdésem természetesen a beleölt pénz mennyiségére tért ki, hiszen ez egy hatalmas beruházás. Mondák, hogy nem kell rosszra gondolnom, mert cégek számára két pályázati lehetőség is van, melynek köszönhetően a beruházás jóval olcsóbb volt, mint várták, hogy lesz. Rengeteg cég, és maga az állam is támogatja azt, hogy a kisebb vállalkozások megújuló energiaforrásokat használjanak, ezért írnak pályázatot napelemekre, hogy a lehető legkedvezőbbé tegyék a megújuló energiaforrások használatát.  Mert természetesen minden pályázatnak megvannak a maguk feltételei, de ezeket nem olyan nehéz megugrani, mint sokan azt gondolnák, szóval nem szabad visszariadni a próbálkozástól, hiszen hosszú távon biztosan megtérül a beruházás, akkor is, ha a pályázatot nem sikerült megnyerni. Elsőre ez nem lesz olyan feltűnő, hiszen nem egyhavi villanyszámla árát költjük el a napelemekre és azok beszerelésére, de hamar megtérül a dolog, mikor már több hónapja nem kell fizetnünk az áramért, és nem is kel aggódnunk amiatt, hogy egy áramkimaradás komoly problémát okozhatna a rendszerünkben.

Amiatt sem aggódtak, hogy esetleg meghibásodna valami a rendszerükben. Az inverter precíz német technológiával készült, mivel a Napelemek Pályázatok csapata csakis a minőségben hisz, és nem ad a lehető legjobb technika alá, hogy ezzel is biztosítsa a vevői elégedettségét. A napelemeket gyártó cég pedig huszonöt (igen, jól olvasta, huszonöt) év garanciát vállal a legyártott termékeikért, így a legrosszabb esetben is könnyen ki lehet cserélni. Mindemellett pedig ott van az, hogy valódi profik szerelték be a rendszert, akikhez bármikor fordulhatunk a kérdéseinkkel, mert szakszerűen és könnyedén meg tudják válaszolni azokat.

Mindez pedig nem tart tovább, mint pár nap. Talán ez volt a legmeglepőbb az egészben. Az ingyenes kiszállás után, ha minden rendben van, igazából csak egy napot vesz igénybe a munka maga. A beszerelés nem tart sokáig és nem is húzzák feleslegesen az időt, mint ahogy sok más cég tenné, hogy még több pénzt csikarjanak ki a vásárlóikból. Az, hogy a szolgáltató mikor is megy ki, hogy sikeresen megtörténhessen a villanyóra csere, már megint más kérdés, de ez már nem tartozik a Napelemek Pályázatok csapatának szolgáltatási körébe. Ők mindenben segítenek, még a papírmunkában is, de a szolgáltatóval nekünk magunk kell beszélni és ügyet intézni.  

Röviden összefoglalva nagyjából én is azonnal saját napelemet akartam. Persze ez nem ilyen egyszerű, de a lelkesedés megvolt, és a hosszútávú terveim között mindenképp szerepel, hogy a házamba is sikeresen bevezessem a megújuló energia használatát. De legalább mikor majd végre eljutok odáig, hogy ebből a tervből legyen is valami, legalább lesz egy biztos ajánlásom arra, hogy melyik céghez forduljak. A Napelemek Pályázatok csapata és munkatársai nagyon korrektnek és profinak hangzottak, így már alig várom, hogy én magam is megtapasztaljam, hogyan is dolgoznak. Aztán pedig csak hátra kell majd dőlnöm és élvezni, hogy már nem kell a villanyszámlák miatt aggódnom.

pályázat napelemre