Vigyázzunk a Földre, hogy az utazás továbbra is csodálatos élmény legyen

A napokban kicsit elkalandoztam, milyen lenne ha megint szabadon utazhatnánk és merre felé indulnánk. Nekem a legközelebbi tervem valamilyen északi vidék felfedezése lenne, a Skandináv országok fejlettsége vitathatalan, a gondolkodásukról és életvitelükről nagyon sok példát vehetne több ország is. Nézelődés közben találtam egy igazi érdekességet Norvégiáról. A világ első energiapozitív hotele épült fel náluk. Az energiapozitívság azt jelenti, hogy megújúló energiaforásokkal több energiát tud termelni a hotel, mint amennyi az üzemeltetéséhez szükséges. Elgondolkodtam, hogy ha azon a sötét, fagyos vidéken képesek erre, akkor nálunk miért számít még mindig különlegesnek egy napelemmel felszerelt ház látványa.

Az valóban igaz, hogy saját forrásból nehezebb belevágni egy napelemes rendszer kiépítésébe, hiszen elsősorban a költségek megtérülése a cél és ebbe nem akarunk egyszerre nagyobb összeget beleinvesztálni. Erre a célra találták ki a napelem rendszer pályázat kiírását, ami nem egy hagyományos értelemben vett pályázat, hanem egy otthonfejlesztési program. Erről a lehetőségről a napelemesrendszerek.info oldalán olvastam először, ahol hasznos, laikusként is releváns tudnivalókat találhatunk a pályázatról és magáról a napelemes rendszerekről is. Aki kérelmet nyújt be erre a támogatásra azt a Magyar Fejlesztési Bank ingyen hitelhez juttatja. Ezt a 0%-os hitelt egyedül az MFB kínálja, így a lakosság csekély önerővel is belevághat ebbe az energetikai fejlesztésbe. A megtérülés hosszú távú, de egy jól tervezett és kivitelezett napelem már a kezdetektől lefarag a villanyszámlából, így a kifizetődése már korábban elkezdődik, mint az a sokszor emlegetett 10 év, havonta egyre jobban érezhető.

A napelemes rendszer pályázata feltételekkel jár, de egyik sem megugorhatatlan akadály, így mindenki számára elérhető ez a lehetőség. Több választási alternatíva is van a pályázatban, így érdemes utána járni nekünk melyik a legjobb választás. Ebben a napelemesrendszerek.info csapata nagy segítségünkre lehet, akik a hiteltől a megvalósításig tudnak nekünk alódi információkat szolgáltatni. Találhatsz náluk leírást a telepítés lépéseiről, hogy hogyan is érdemes belevágni egy ilyen projektbe, mik azok a tényezők, amik befolyásolják a hatékonyságot, ezért mindenképp számításba kell venni. A napelemesrendszerek.info csapata minden lépésben segíteni fog, egyéni árajánlatot is készít, amivel a megfelelő hiteligénylésben is a segítségedre lesznek. Ha jobban beleásnád magad a témába, vagy rövid távú terveid között szerepel a napelemre váltás, akkor itt teljes körű információk birtokába juthatsz, és megtalálsz minden fontos tudnivalót a napelemes rendszerek pályázatáról. Vegyünk példát a hidegebb tájakon élők gondolkodásáról és vigyázzunk mi is jobban a Földünkre.